keskiviikko 14. elokuuta 2013

Koirapoika sairastaa, häntä hellikäämme

Tuisku: Mä jotenkin liukastuin viikko sitten, ku hyppäsin kynnyksen yli. Oli siin mattokin alla, mut mulla ku on toi vauhti aina kova, niin ei ehdi jarrutteleen menoo. No, mä siin sit ulahdin ja äippä ravas paikalle. Hän tutki mut läpeensä, varpaanvälitkin, mut ei löytäny syytä parkasulle. Mähän oon semmonen poika, etten valita. Nih.

Mä kumminkin rupesin hyppyyttään vasenta takajalkaa lenkuralla ja välillä pyysin päästä äipän syliin. Valittannu en kyl oo ollenkaan, enkä mä aina jätä tassutuksia väliin sillä koivella, välillä vaan. Kauniin Nellin äitikin sitä konkkaamista hämmästeli. Äippä päätti viedä mut lekuriin ja mehän mentiin. Mulla ku ei oo sananvaltaa tässä pihapiirissä.


Yhtään mua ei siäl ell:illä pelottannu, ihan muuten vaan oleilin penkin alla. Mulle piti laittaa kuonokoppa, ku mä en yhtään tykänny, että ell:i mua ropeloi. Kummallisinta oli, että mä en aristannu juurikaan sitä vasenta hyppyytysjalkaa, vaan enemmänkin oikeeta. Kuumettakin mulla oli 39,8. Päädyttiin sitten nukuttaan mut ja tekeen verikokeet ja röntkenit. Se oli sitten mun kohdalla somonroo.


Täs mä olen jo kotona, mut ihan kanttuvei. Nukuin koko illan äipän sylissä, ku muuten itketti. Äippää siis, mähän en itke. Mulla ei ollu tulehduksia, kuume johtui ell:in mielestä jännityksestä. Siltä osin olin terve. Nilkutuksen syyksi ilmeni vasemmassa polvessa jotain turvotusta, eli polvi oli venähtänny luultavasti paikoiltaan ja palautunnu. Sain liikkumiskiellon kahdeksi viikoksi. A-P-U-A! Mä saan käydä pihalla taltuttimessa tarpeillani, kaikkinainen juokseminen, pallonpeluu, rappusten kapuaminen ja riahuminen on kielletty. Siis kaikki mun huvit. Jaiks!

Entäs se oikea jalka? Sepä vasta saikin äipän murheelliseksi. Mulla on jonkunlainen valuvika eli mun oikea lonkkamalja on ihan olematon. Lihakset pitää olla kunnossa, että jalka kestää menoa. Luultavasti joku leikkaus tulee myöhemmin ajankohtakseksi, jos lonkka alkaa vaivaamaan. Ei musta taida tulla koiramaailman jarilitmasta. Huoks.


Myrsky: Mikä sua vaivaa veikka?

55 kommenttia:

 1. Voi Tuisku-parkaa! Nyt pitää vaan toipua, ja yrittää pitää lihakset kunnossa jatkossakin. Kaikenlaista harmia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuisku: Kiitti voitotustoivotuksista, kyä täs yritän pyrähdellä, mut äippä estelee. Äsken haettiin sanomalehti laatikosta ja äippä kanto mua osan matkaa.

   Myrsky tuli niin kateelliseksi tosta sylittelystäni, että nukkuu nyt äipän ja tietokoneen välissä äipän sylissä. Siis Myrskyhän ei normisti syliin mene.

   Poista
 2. No voi rähmä! Olipa kelju tuuri sulla Tuiskuliini. Vallan mallikkaastihan olet ennen liukastumista kiitänyt. Parane pian. Me uskotaan, että liikuntaloman jälkeen olet taas täydessä kunnossa eikä se toisen jalan vaiva ala sinua kiusata. Sulla on hyvät lihakset suojana. Voimahaleja äipälle ja salamaparanemista sulle Tuisku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivotaan mekin. Kökköö tää köpöttely, ei sovi meikämäykyn liikunnalliseen luonteeseen. Kiitos voimahaleista!

   Poista
 3. Kaikkea sitä sattuukin noin meneväiselle pojalle:( Koitahan parannella jalka kuntoon! Tiitulla on menossa syömättömyys ja joku masennus:( Ollaan lähdössä reissuun ja Tiitu joutu pariksi päiväksi "hotelliin", saa nähdä miten pärjää Irja-tädin hoivissa... huoh...
  Paranemista Tuiskulle ja muiskut molemmille;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuu, sattuu tekeville kaikenlaista. Kyä toi polvi paranee, suurempi murhe voi tulla tosta lonkasta. Äippää surettaa.

   Voi Tiitua! Ootteko käyneet lekurissa, jos olis vaikka joku vitamiinivaje? Me syädään ny B-vitamiinia ja lohiöljyä. Tsemppiä ja muiskut!

   Poista
 4. Juu sen hypyyttelyn huomasi selvästi. Jäin vielä jälkikäteen sitä miettimään (tietty niinkuin kerroin Caro aikoinaan konkkasi samalla tavalla eikä syy koskaan selvinnyt). Harmittaa tuon oikean jalan tilanne, positiivista tietty on jos sen voi jotenkin leikkauksella korjata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ell:i sano, että joillain koirilla, niiku Carolla, tommonen hyppytys on vaan tapa. Mut ku äippä muisti sen mun ulahdukseni, niin käytiin varoks lekurissa ja hyvä oli, että mentiin.

   Ny mulla on kipulääkitys päällä ja näillä eväillä mennään. Ehkäpä toi vasen polvi meni juurikin sen vuoksi, kun oikea lonkka ei ole vahva...

   Poista
 5. Voihan nenu, kaikkea sun koivista löytyykin. Paranemisterkkuja 8 tassulta ja niiden emännältä.

  VastaaPoista
 6. No voi harmi. Sinun täytyy Tuisku nyt ottaa sitten loman kannalta. Ja sitten kuntoutusta kahden viikon kuluttua. Hyvin levänneenä ja uusin voimin. Tylsää on, ihan varmasti. (Mutta saat kaikkea herkkuja ja rapsuja ja isovelin kateelliseksi huomiosta!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyä kuule harmittaa. Mä varmaan sekoon ilman mun päivittäisiä aktiviteettejäni, niiku palloilua. Paitti on toi polvi sen verran kipee, että miälelläni oleilen äipän sylissä, ei oikeen kävely maita.

   Herkkuja! :D

   Poista
 7. Pikaista paranemista Tuiskulle! Ja tsemppiä Myrskylle ja äipälle. Ei ole kivaa nyt kenelläkään.

  VastaaPoista
 8. Voiikumä tulin iha murheelliseks, ku sull on tommottos käyny. Määki ole joskus simmottos venäyttäny jalkaa, ku oikke innokkaast ole hypänny. Kais sitä hyppä ku o meno pääl.
  Koit nys sit olla rauhas kumminki et sää paranet ja tulet simmottiseks omaks ittekses taas. Komiaks Tuiskuks nii ku mää ole tottunu kuveist kattomaa.
  Oikke pal suukkossii sul ja lämpöne hali. Äläkä ny ruppe sitä lonkkatas murhettuma, ku noi ellit ossa kyl simmossii konstei parantaa. Juu, ja pirä vaa noi komiat lihakses kunnos. Niit o kiva katto kveis. Ja varsinki näyttä Onnil, et kato kui komia poika täs o (hihihiiii....sitä harmittaa ku se luulee olevas maailma napa).
  Sano sil äipäl ettei se ny iha hermostu. Mäykyt ova samalaissii ku me parsonitkii. Jumalato tsemppi pääl ain.

  Iso hali ja terkui sinne. Sil äipäl kans.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polvi tosiaan muljahti ja kyä se paranee levossa ja mul on kipulääkkeitäkin, joten kohta taas tassuttelen.

   Kyä täytyy todeta, että toi sun murtees on sit hauskasta lukee. Olis varmaan myäs hauskasta kuunnella, olis varmaan semmosta ku lintusten säklätys. Hih.

   Mää yritän komistella. Pusut kans teille päin!

   Poista
 9. Voi surku. Paranemisia potilaalle.

  Pidä ny rokulia et koipi tokenee, sanoo Panda. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattista Panda ja santra! Mää parhaani yritän rokuloija. :)

   Poista
 10. No voi sua Tuisku! Pikaista paranemista nyt kuitenkin ja muista nyt olla liikkumatta, niin tulet kuntoon. Meillä äippä aina pelkää, että kolhin itseni, kun juoksen myös välillä tosi kovaa ja hyppelehdin milloin mihinkin. Mutta eläinlääkäri oli kyllä kehunut mun lihaksikkaita takajalkojani, kiitos tämän suunnattoman vetointoni liikkuessa. Sainpas mä jo äipän yhtenä iltana tekemään ihan juoksulenkin kanssani ja se oli kivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikeeta tää liikkumattomuus kyl on. Äippä kantaa mua portaissa. Enkä mä pääse Myrskyn kaa yhtäaikaa pihalle. Haljuu.

   Ai, vetoinnosta kehittyy lihaksikkaat pakarat. Ilmankos Myrskyllä ja mulla on muikeat bebat. Joo. Hianoo.

   Tassutellaan!

   Poista
 11. voi ei, saatko sie edetä pyörimällä ees? ja on niitä vajaajalkasiakin litmasia, on on, miä oon nähny...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää uskon sua, Myrtti, meinaan että on semmosia vajaajalkasia litmasiakin. Toi antaa toivoo paremmasta. Muiskut sul... ai joo, eihän me ny miäskissalle voija muiskuja lähettää. Soon moro!

   Poista
 12. Voihan sentään. Kokemuksesta tiedän, että vahvat lihakset ovat avuksi kaikissa lonkkavioissa sun muissa vastaavissa ja sitä monipuolista liikuntaahan teillä pojilla riittää. Meitin lapinpoika oli kerran kuukauden "vuodelevossa" ja se auttoi, ikinä ei enää ontunut, samalla meni kyllä koko ajan tulehduskipulääkettäkin.
  Kyllä se siitä suttaantuu, tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HooPee, varmalla mullekin käy yhtä hyvin ku sun lapinpojalles. Kohta mäkin paan taas tassua toisen eteen niiku ennensvanhaan. Tattista!

   Poista
 13. Paranemisia Tuiskulle! Varmaan ihan kamalaa tuommoinen liikkumiskielto! Mäkin klenkkasen joskus kolmella jalalla, mutta se johtuu vaan siitä, että en viitsi sadesäällä kastella kaikkia tassujani...

  VastaaPoista
 14. Pikaista paranemista! Sun täytyy yrittää malttaa olla paikoillaan, että toipuminen sujuisi mutkattomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, Sirpa ja Kollo! Vaikeeta on tää paikoillaan olo. Äippä kanto mut äsken ulos ja mä luulin, että hän heitti mulle pallon ja pinkasin matkaan niin että rapa lensi. Äippää ei naurattannu.

   Poista
 15. Myötätuntoa potilaalle! Ja äipän rahapussille. Onko teillä pojilla vakuutukset kunnossa? Meillä ei ole mitään vakuutuksia, joten ihan mennään omilla riskeillä. Luultavasti vakuutukset eivät kyllä kipuun autakaan.

  Ensihoitoyksikkö Partanen ja Partanen voisi kyllä laajentaa toimialaansa ja tulla nuolemaan sitä polvea kuntoon, tai ainakin mielialaa, mutta kuljetusyksikkö ei suostu lähtemään mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, Aatu ja muu porukka! Meil on ny vakuutukset, kun se keväinen mahaleikkaus kevensi meijän perheen rahapussia 1800 eurooa, joo, ei ollu sillon vakuutuksia. Kipuun auttaa kipulääke, lämpö ja hellittely.

   Himpulanpimpula, olisin kyl varmalla parantunnu nanosekunnissa jos teijän ensihoitoyksikkö olis käynny hoitokierroksella. Joo.

   Poista
 16. Voihan kökkö mikä tuuri :( Muista Tuisku,että sä pääset viel juokseen, kuha maltat olla kiltisti ja jos et oo niin voit joutua viel pitemmälle saikulle. Sehän ei sitte oo yhtään kivaa. Jaksamisia sinne koirille ja kotiväelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mutku en millään malttas olla paikoillani. Kohta äippä sulkee mut häkkiin, mut sitten kyllä nostan ison porun. Uuuuuu...

   Kiitos, MarMa!

   Poista
 17. Voi Tuskuli olipas kurja juttu. Sun on nyt sitten jatkossa, kuha polves tokenee, pidettävä tosi hyvää huolta lihaksista. Pallonpeluu on ihan kivaa vaan höntsäillen, ettei tartte olla yhtä tosissaan kun Litmanen. Tsempit ja pusut ja rapsutukset kissamammalta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, Kissamamma, tsempeistä! Ny noita jaksuja tarvii koko perhe, ku äippä meni ihan lamaan eilen siitä lonkkakupsitani.

   Poista
 18. Voi gaumee, ko sulle Tuisku sit sattuu ja tapahtuu! Ny on kyl parempi kuunnella äippää ja ottaa iisisti, noi äipät kun tuppaa muuten hermostumaan näissä asioissa ihan tyystin...kyllä sää sit ehit viel pallon perään, ihan varmana! Aatteles muute, mun yhelle mäykkykamulle tuli alaselkä kipiäks, ja sil sanottiin ettei sais ainaska pariin viikkon HEILUTTAA HÄNTÄÄ - miten ihmees semmosen estää, pistää kipsiin koko koiran?? Ota noista selkoa. Paljo parantavii terveisii, ja veikalles semmosia terkkuja että pysyy ny hän terveenä, muuten teille pitää pian hankkii kaksoslastenrattaat mis äippä voi teitä työnnellä. t. Mauri-setä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gaumee kuule ittelles, Mauri-setä, ku menit noista rattaksista puhuun. Mä pahaa pelkään, että äippä sukeltaa kohta lemmikkikauppaan. Jostain kantoliinastakin hän höpisi. Miätitäänkö hetki hiljaisuudessa! Rattakset ja kantoliina. Ei ykskään itseään kunnioittava mäyriäinen suasto semmosissa töröttään. Juu ei.

   Kui tosiaan voi olla heiluttamatta häntäänsä. Hah hah, ei kuinkaan. Joo.

   Kiitos ja kumarrus terkuista!

   Poista
 19. Hitsin pimpulat, kun on nyt käyny huonoo tuuria Tuiskuliinille. Höh! :/

  Polvi tosiaan varmasti paranee, mutta ymmärrän niiiin hyvin äipän surun sen lonkan suhteen. Jos jotain positiivista halutaan hakea, niin hyvä tietysti on, että asia on nyt tiedossa.

  Laitan tähän nyt teille muistiin sellaisen koirien orttopedi "gurun" nimen, jotta voitte miettiä, josko vaikka kävisitte hänen pakeillaan kuuntelemassa, mitä hän on mieltä siitä lonkasta. Ko. herra on siis Heikki Putro ja omistaa HauMau nimisen eläinlääkäriaseman Helsingissä. On todellinen konkari ja on auttanut meidän edesmenneitä rakkaita + ystävien koiria monessa hädässä. Mm. sellaisissa tilanteissa, joissa muualla on sanottu, että ei ole mitään vikaa tai sitten tarjottu piikkiä. Tässä vielä linkki HauMaun sivuille -

  http://www.haumau.fi/

  Oikein paljon parantavia paijauksia ja suukkoja lähetämme Tuiskuliinille ja veikalle tietty myös, sekä äipälle jaksuhaleja! <3

  VastaaPoista
 20. Kiitti linkkivinkistä. Pannan talteen, jos satutaan tarviin tai joku kamu tarvii.

  Kiitti paijauksista ja Tytöille terkkuja!

  VastaaPoista
 21. Ja vielä on parempi et näyttelet kipeetä pari ylimääristä päivää, jos sais vaikka jotai erityiskohtelua;DDD

  VastaaPoista
 22. Kulta rakas Tuisku,
  tässä sulle muisku!
  Pikaista paranemista,
  nyt ei lainkaan juoksemista.
  Rakas kulta Tuisku,
  vielä toinen muisku!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulta rakas Mirkku,
   sä olet iloinen sirkku.

   Kih hih, kiitos hiansota runotuksesta, kyä mä ny lähen tervehtyyn oikeen vauhdilla.

   1000000000000000000 x muiskut!

   Poista
 23. Kyllä kuullostaa kovalta tuo liikkumiskielto. Mulla oli kans tuollaisia selkäkipukohtausten jälkeen, mutta enhän mää vaan pysty olemaan paikoillani. Kun mulla sattuu nyt olemaan se nivelrikko niin siihenhän on yksi hoitokeino liikkuminen. Ja samaan aikaan selkäkivun vuoksi pitäisi ottaa rauhallisesti. On miten vaan, ikinä ei passaa.

  Kyllä meidän äippä tietää, että on se surkeeta, kun koira sairastaa. Me koirat arvostetaan huolenpitoa, kerro se kotona.

  t. Olli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sulla Ollikka, melkonen valinnanpaikka, liikkuako vai eikö liikkua. Mä oon liikkunnu sisällä, mut en oo saanu riahua. No, ehkä vähän ja ihan salaa. Äippä kantaa mua portaissa ja lenkuralle en oo päässy. Eilen kävin kasvihuoneella äipän kanssa. Tylsää, mut pakko, jos meinaan terveeks tulla. Kaks viikkoo on kyl gaumeen pitkä aika.

   Ollikka, ookko käyny uimassa koirauimalassa? Sopiskos se sulle liikunnaksi? Taitaa sekin kyllä käydä selän päälle.

   Jaksuja!

   Poista
  2. Mulle suositeltiin vesijumppaa. Kuullostaa muuten hyvältä, mutta toi vesi ei kiinnosta.

   t. Olli

   ps. mun selkä on muuten nyt ihan hyvässä kunnossa. Jotain "kolinaa" kuuluu lonkasta, mutta nivelrikkolääkitys on auttanut.

   Poista
 24. Voi, sua Tuisku-ressukkaa! Aina sulle sattuu ja tapahtuu. Ja tosi kurja juttu se lonkkavika. Toisaalta kuitenkin hyvä, et se huomattiin nyt samalla kertaa eikä vasta sitten ko se alkais vaivaamaan. Toivottavasti tuut taas pian kuntoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olis kyllä kiva olla terve ja pelata palloo ja kiitää ja liitää. Mut täällä mä sisällä jökötän kyllästyneenä.

   Me ei olla saatu vielä lopullista lausuntoo tosta lonkasta. Ootellaan soittoo. Jos se lonkka ei oliskaan kovin huano...

   Kiitti kamu!

   Poista
 25. Voi ei :( Hyvää paranemista sulle Tuisku ja kärsivällisyyttä teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, AnnaS! Kyä tää tästä, ku alkujärkytyksestä selvittiin.

   Poista
 26. Voi Tuisku! Parane pian ja rauhassa! Älä räjähdä koppilevon aikana. Se on vaan sun parhaakses. Ronjan selän takia taannoinen 2 vko koppilepo oli suht helppo koiralle, joka rakastaa makoilua ja lellimistä. Aktiiviselle mäyräkoiralle saattaa tehä tiukkaa, kun ei saa temuta entiseen tapaan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, kyä mää parhaani yritän ja panostan. Vaikeeta kyl on, ku menotassua kutkuttaa. :D

   Poista
 27. Voi mörkö mikä murhe teillä, höh :( Mutta onneksi Tuisku on vielä nuori kaveri eikä vanha könkkä, joten töpökkäät paranevat varmasti ihan entiselleen! Onneks mäyryläisiltä sujuu tuo temuaminen myös esim. selällään, kyllä se lepoaika menee nopsaan :) Tsemejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eiköhän tää polvi tästä toivu ja lonkan kanssa edetään ja elämä kulkee latuaan. Huilaillaan ja hölläillään!

   Poista
 28. Voi ei...onpa tosi, tosi harmillisia ja ikäviä uutisia täällä :( Onneksi Tuisku on kevyt poika ja hyvässä kuosissa ja kunnossa...varmasti olisi vähän hankalampi juttu, jos esim. olisi ylipainoinen mäyrä. Nuori ja muuten perusterve, siitä on hyvä ponnistaa ja varmasti tulee olemaan ihan kunnossa piakkoin, ainakin toivotaan kovasti <3

  Tsemppiä ihmisille ja paranemista Tuiskuliinille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettimartta: Tuisku lenksuttaa edelleen polveaan. Pihalla se ei haittaa, mutta kun lähdemme kävelemään postilaatikolle, niin hyppyyttää jalkaansa. Tais jäädä pysyvä haitta. Ei Tuisku tosin valita yhtään, joten toivotaan ettei polvi ole kipeä ja lonkka kestää. Näillä mennään ja kiitos ajatuskistasi!

   Poista

Kiitti kommentista, kamu!