keskiviikko 12. helmikuuta 2014

KÖNÄ (lue köntysäippä)

Tässä on suara lainaus Pipukan kommentissa eli miten KÖNÄ sai alkunsa:
Äippä ei ole gaumee penkkiurheilija, mut katsoo jos sille päälle sattuu. Aina katsoessa se jupisee: ”kyllä mieki, jos olisin nuorempi.” En viitsi puhkaista sen unelmakuplaa. Ei KÖNÄ (=köntysäippä) pysyis pystyssä ees tasaisella maalla sukset jalassa. Tänään se ihaili kun nuoret pojat laskivat laudalla ja tekivät piru´etteja. Könä ei uskaltas tulla ees pyllymäkeä alas…kih,kih.

Joo, meilkin on oma KÖNÄ kotona ja välillä ojassa. Ollaan mainostettu monta kertaa. Iskähän meillä on onneks notkee. 

Kattokaa ku on semmonen verpi ku könnätä, että onks se liitännäinen tohon KÖNÄÄN?
KÖNÄ könnää. Kuulostaa järkevältä. Onks teillä omaa KÖNÄÄ?
Myrsky: Miks sä KÖNÄ otit musta näin tollon kuvan?
Kostoks varmaan tosta könäilystä.

34 kommenttia:

 1. KÖNÄ... Täälä Oulusa tuo KÖNÄ yhistyy erilaisiin sanaparreihin, kuten tekkiikKÖNÄä sää sitä ja tätä, meekKÖNÄä pois eestä jne. Iliman ään pilikkuja on semmoinen oululaine lause ku alakKONÄä mua? Joten tietynlaiseen liikkeeseen tuo KÖNÄ liittyy. Ja Oulusa sanotaan joskus, että mulla on kuppa otasa? Tiiättekö mitä se tarkoittaa? Tai tuo alakkonnää mua? Te ainakin alatte toisianne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joopa, hiaman kyl surkuhupasaa, että KÖNÄt ei oo kovinkaan liikkuvaisia ja teilpäin maailmaa toi könäily meinaa jonkunmoista liikettä tahikka etenemistä tahikka rupeemista. Olisko suarastaan surkuhupasaa. ;D

   Toi kuppa on ihan outo ilmasu ja mahtasko toi alakkonää mua tarkottaa, että alettasko seukkamaan? Paas kertoen, Elvis.

   Poista
  2. Kuppa otasa tarkoitaa ihan vaan, että on kuhmu otsassa. Alakko nää mua tarkoittaa, että leikittäiskö yhdessä. Ihan seurustelua se ei vielä tarkoita. Mutta murteet on mukava juttu!

   Poista
  3. Elvis, on sulla kyllä hauskat jutut. Kyä me alettas sun kaa, varmalla.

   Poista
 2. Ihan taatusti kuva oli kosto tuosta könäilystä:D

  VastaaPoista
 3. Minä taidan olla myös KÖNÄ, sillä kaatuilen vähän väliä :-) Ja onpa pojilla taas muikeat ilmeet!

  VastaaPoista
 4. Iivari: Ompa hyvä ilimaas tuo, hyvin Pipukka keksi!
  Oekeeta asiata poejat! Niinku tuolla omassa plokissa mainihin niin KÖNÄ se assuu meelläe! Oon vuan miettinnä että voepko joku olla KÖNÄ niinku molemmista päestä?? Ku oon ollu huomoovinani että meejän äetillä tahtoo tuossa piärustingissahii olla semmosta KÖNÄ hommoo suati sitte tuossa liikehinnässä!
  Teejän on hyvä ku ootta kahestaan, helepompi tulla KÖNÄN kansa toemeen :) Minnoon iteksen tuon kanssa... voe tokkiisa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pipukka on täräkkä tyttö ja aina hoksussa.

   Hyvinkin voi KÖNÄ olla jalkaköntys ja pääköntys, silleen kokonaisvaltasesti, ainaskin meijän äippä on. Surmeeta, että sullakin on käyny semmonen heikko tuuri, että KÖNÄn perheeseen jouduit. ;)

   Mutta parempi KÖNÄä kuuleminen, jonka luona asunto, kuin taivasalla, vai miten se sananlasku ny menikään

   Poista
 5. Meil ei ol könää koton. Iskä on kyl ketterämpi metäs, äippä taas silmies takkia o vähä varovaine muuton. Mut äippä on kyl sit nimpal notkiampi ko iskä. Se saa käretki lattiaa kynärspäit myäre melkkest. Eikä kyl johru siit et sil olsis lyhköset jalat. se o pitkä naine ja laat semmukaset. Se o vaa nii notkia. Iskä ei.
  Voi Myrsky mikä ihana kuva sunst <3<3. Nimpal perssoonalline ja hiano. Mee tykätää äitin kans siit iha mahrottomast. Se on semmone ku sanota et täyre kympi kuva.
  siit sanalaskust, veikkemmääkä mittän matikast ymmärrä ku ei äippäkää, on semmone ku et paremp tossu alla ku taivasalla. Mää ole kyl sitä miält, et melkose kokone aporkkeli eli kenkä sais olla ennenku mahtuisi alle.. Enkä eres tahtois.
  Pususii sinne Essiläst.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas sulla notkee äippä. Arvaa saako meijän KÖNÄ sormia lattiaan? No ei saa. Jää ainaskin 20 senttiä viäl rakoo käsien ja lattian väliin. Että silleen. Ja meijän äipällä on lyhkäset jalat, iskällä on onneks pitkät, niin säilyy tasapaino. Meijän äippä on semmosta juurevaa savolaista persjalkamallia, mut onneks meilläkin on lyhköset jalat, siks hän on varmaan meijän hankinnukin, soinnutaan yhteen. :D

   Myrsky: Mahottomasti mua ny kyl kehuitte. Ihan tuli messevä olo. Muiskut teille!

   Poista
 6. Juu, meilläkin on Könä, onneksi isäntä pääsee vielä polvilleen. Urbaanisanakirja kertoo könästä "erityisen hyvässä kunnossa varsinkin yläkropastaan olevaa ihmistä kuvaava adjektiivi" eli se ei pidä meillä paikkaansa. Meillä asuu nimenomaan köntysäippä, niin kuin teilläkin.
  Urbaanisanakirjan mukaan on könällä toinenkin selite, ei vaan viitsi laittaa sitä tänne...
  Komee kuva, varsinkin tuo kielikuva. Ja nuo toisetkin, omalla tavallaan.
  Terveisin Wuppe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule Wuppe, säähän ny oot kaivellu oikeen urakalla tommosia tiäteellisiä termejä, mut pysytään me vaan tämmösessä kotoperäsessä KÖNÄ-määritelmässä eli köntysäippä. Hyvä se on, ku perheessä on yks henkilö, joka on notkee, iskät usein ovat, niin voivat kontata hakeen palloja lelkkuja huonekalujen alta, hih.

   Terkkuja sinne Saksanmaalle ja mukavia lenkurointilenkkejä!

   Poista
 7. Meillä on kyllä enempi köntysjäbä! Mähän kaadoin sen viime talvena niin, että sai raukka aivotärähdyksen. Mitäs on niin pitkä! Äippä on kans kaatunut pari kertaa, kun ei ole nähnyt niitä juuria siellä maassa, mutta kyllä se paremmin pystyssä pysyy kuin Jäbä.
  Kiitos kehuista! Äippä kertoi, että kuvia on vielä varastossa.....Jäbä lähti eilen taas reissuun ja ihmisveikalla oli murheita koulussa ja se tuli äipän viereen nukkumaan niin mä menin sitten niiden väliin. Rauhoittui se ihmisveikkakin, kun nuolin kyyneleet pois! t. Eka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Vai harrastit sä jäbän kanssa keilailua ja jäbä olis ihmiskeila, kih hih. Sori, ei sais nauraa, varsinkin ku tuli aivotärskäys.

   Eka, sä oot nyt sitten virallisesti Terapeutti-Eka, kun tolleen kuivasit kyyneleet. Hyvä ja hieno homma! Sä oot kunniaks koirarodulle.

   Poista
 8. Kissojen häpeäksi, myös kissamammat voivat olla köniä....

  VastaaPoista
 9. Voihan könät pojat teidän juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kih hih, eiks vaan ollakin melkosia veijareita. Ilmankos se Karkkikin meistä tykkää. Muiskeloiset!

   Poista
 10. Pipukka:
  Kih, kih… Hauska kuulla, että meillä kaikilla on oma könä.

  VastaaPoista
 11. Mikä pahinta, Könä könääntyy vuosi vuodelta! Ainakin täällä...
  Te ootte makeita kuvissa, ihan ku jotain muikeita muikkuja =D =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, könäys lisääntyy vuosi vuodelta, vähän niiku kertymät, keh heh...

   Tattista kuvakehuista ja muikeita terkkuja Artulle!

   Poista
 12. Emäntä sanoo mua köntsämuoriks. Se johtuu siitä, et ku mä oon niin pieni, niin mä kompuroin joskus tavaroihin, esimerkiks sukkiin, noutokapulaan ja omiin leluihini. Köntsänsä kullakin!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sua piäntä kontsämuoria! Tuplamuiskelot sulle, suloisuus.

   Poista
 13. Párek: Melkoinen Könä on tuo Palvelijatarkin, varsinkin päänupistaan. Taipuu keskivartalostaan ja saa sormet lattiaan polvia taivuttamatta, mutta sitten huimaa ja on kaatua naamalleen. On Se kaatunutkin, viime talvena takaraivolleen jäiseen katuun, mikä selittääkin aika paljon . . . ,
  Myrsky, tuo alimmainen kuvahan on ihan tuhannen taalan otos! Ja on toisetkin kuvat hienoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gaumee onnettumuus tommonen kaatuminen, kaatupa sitteen taaksepäin tai eteenpäin. Hui. Me ei kyl uskota ihan piänellä, että sun äipälläs on nupissa mitään vikaa, tuntuu olevan reippaampikin ku meijän könä.

   Tattista, Parék, meijän äippä häärää nykysteen paremman kameran kanssa eli kännykällä otetaan vaan kuvia vain erioistapauksessa. Jotenkin tää homma liittyy kamerakerhoon, johon hän liitty. Morjenttes teille molemille!

   Poista
  2. Melkoinen Könä on meilläkin, kovakalloinenkin onneksi. Nyt se on lepolomalla lääkärin määräyksestä kun tutki asfalttia turhan tarkasti ratikasta poistuessaan. Selkeestikään kahdella jalalla kulkeminen ei sovi äipille ollenkaan.
   Mä meen jatkamaan tilanteen tarkkailua, jotta se ei nyt vielä tipahda sängyltäkin. Ja haen tietysti parit rapsutukset vaivanpalkaksi.
   Könä sanoo, että kivoja köllöttelykuvia teistä taas.

   Terkuin, Mufi

   Poista
  3. Voi hirmeetä! Ny sitten, Mufi, hoivaat Könääsi hualella ja hellyydellä. Hyviä toipumisia ja mukavaa menoa teille kummallekin.

   Poista

Kiitti kommentista, kamu!