lauantai 27. heinäkuuta 2013

Vaihtoehdot vähissä

Myrsky: Mun Herrasmiehen Huivi vuotaa. Mä merkkailen edelleen, heti jos siihen on pieninkin tilaisuus. Äippä siivos eilen keittiöstä 5 tuoretta merkkiä ja terassilta 6 eli jos vyö on huonosti, niin mä lurautan.

Meillä on kuulema kaks vaihtoehtoo jäljellä:

1. Käynti ell:illä eli hyvästi pallerot eli musta ei tulee koskaan koiraispää.
2. Äippä sitoo mut vyötäröllä pitämäänsä taluttimeen ja mä kuljen koko ajan äipän matkassa, jolloin mä saan nopeesti palautetta tekosistani. Mä kun en yleensä jää kiinni lurautuksistani, oon melko ovela. Tää on siinämielessä hankalaa, että meijän äippä liikkuu paljon ja nopeesti, että mahdanko kestää vauhdissa mukana, ku nukkuakin pitäs päivällä.

Ell:i oli kertonut, että pallinpoisto auttaa 90 % tapauksissa. Tosin mä olen niin vanha, että tapa on piintynyt muhun niin tiukasti, että voi olla ettei pallien poistokaan auta. Äipällä on siis todella paha ongelma. Pallit vai ei, siinä pulmaa kerrakseen.


Mä tykkään nukkua peiton alla.
Tuiskua ei palella.


Tuisku on sylikoira.


Mä tuunaan sohvatyynyistä petipaikkoja.

42 kommenttia:

 1. Kuule Myrsky! Luuletko sinä, että ne koiraneidot tulevat teille sisälle sinun viestejäsi lukemaan? Ehei, veliseni, säästä merkkausmusteesi ulkotiloihin!

  Äipälle sympatiseerausta. Ongelma on tosi kelju ja vaikea on siitä päästä eroon. Meillä yhdelle aikuiselle kuseksijalle auttoi, kun aloitettiin siisteyskasvatus ihan alusta. Tosin se sitten merkkasi vielä kyläilypaikoissa, jos silmä vältti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky: Kyä kuule Karkki-neito tuli allekirjottaan mun merkkaukset. :D

   Nettimartta: Täytyy kokeilla kaikkia temppuja, kiitti vinkistä. Hermot on riekaleina, kun koti haisee vaikka kuinka siivotaan. Me ei uskalleta käydä kenelläkään Myrksyn kanssa. Takuuvarmasti koipi nousee.

   Poista
 2. Höh, nyt sä Myrsky koettelet äippää. Kun meillä on menossa pienimuotoinen projekti kurin ja järjestyksen palautuksesta, tutkimme mielenkiinnosta nettiä ja kirjoja, mistä sieltä löytyy sulle. Ja sama ohje tuli vastaan:

  "Säännöstele koiran saamaa huomiota."
  Ankeeta, eiks totta.

  "Enemmän yhteistyötä omistajan kanssa, mm. pallonheittoa (Jeee!) ja kävelyretkiä."

  "Dominoivat leikit, kuten köydenveto pois."

  Sitten vähän kyseenalaisena neuvona pidän sitä, kun käskettiin "tarjota herkkuja niissä merkkailupaikoissa". Väittävät, että sä et merkkaa enää niihin kohtiin. No, sitten saisit varmaan aika paljon herkkuja, kun kävisitte äipän kanssa koko asunnon läpi ;))

  Me halutaan tähdentää, että meillä ei ole kuin muutaman viikon omakohtainen kokemus tästä aiheesta, joten ethän tuskastu emäntämme ammattitaidottomuuteen, joka ei estä häntä yrittämästä auttaa aina kun on koirista kyse ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky: Joo, kuulostaa hyvältä. Mä kyl kiältämättä komentelen äippää, mut nyt hän on hoksanut aiheen ja ei taho korvaansa lopsauttaa. Haljuu. Sitten hän vielä kehtas sanoo mulle, että "Kuka on perheen kunkku?". Haljuu tollekin aatokselle.

   Herkkuja! Mä ostan ton ajatuksen. Tosin mä merkkaan ruokakuppini ympäristönkin, joten ei taida olla hirveesti apuja. Mähän merkkasin jo ennen Tuiskun tuloa. Onneks Tuisku ei merkkaile sisällä, vain ulkona.

   Nettimartta: Mai, olen tosi kiitollinen kaikista vinkeistä ja neuvoista. Anna tulla vaan! Apu tähän juttuun on löydyttävä, ennen kuin meidän huusholli muuttuu käymäläksi. Meillä on vielä pitkä, ainaskin 15 vuotta, yhteistaivalta edessäpäin, joten... Muutenhan Myrsky on aivan herttainen ja mukava koiruus. Hauska tyyppi ja kohtuullisen tottelevainenkin.

   Poista
  2. Meillä on nyt jalostettu tuota koiran huomioimattomuutta vähän pidemmälle, eli sohvalle ei ole ilman lupaa asiaa, mieluummin ei ollenkaan, päikkäreitä ei nukuta kylki kyljessä ja emäntä menee välillä koirien ulottumattomiin (tässä jättiyksiössämme...). Ruokakupille ei mennä ilman lupaa (istu, katso... ole hyvä). Ovista ihminen menee ensin. Keskellä lattiaa loikova koira väistää, ei ihminen.
   Olisiko näillä Myrskyn tilanteessa vaikutusta, en tiedä. Ainakin se pudottaisi Myrskiksen hiukan alemmalle asteikolle ihmisiin nähden. Nuo on asioita, joilla on meillä saatu edes vähän toivottua vaikutusta hierarkiaan. Mäyräkoira kun osaa pistää ihmisen joskus tosi koville, monellakin tavalla ;/

   Poista
  3. Nettimartta: Melkopitkälle samoilla tuumauksilla meilläkin mennään. Lisäksi meidän piti pönkittää Myrskyn asemaa, kun Pikku Prinssi meinasi kaapata vallan ja Myrsky alkoi kulkemaan pitkin seinänvieruksia. Nyt on tilanne kääntynyt oikein päin eli Myrsky on Kunkku.

   Pakko myöntää, että kyllä mies ja minä eletään melko pitkälle koirien ehdoilla, mutta ei koirat sentään silmille hypi. Jämäkämpiäkin voitas olla. Kokeillaan!

   Poista
 3. Voihan hippulat! Mut eiks 90% ole aikas iso tod.näk.?

  VastaaPoista
 4. Pissaongelma on ikävä ongelma. Toivottavasti joku konsti merkkailun lopettamiseen löytyy! Meillä on tämän viikon ajan ollut joinain aamuina pissalammikko lattialla tai sitten Rymyn petivaatteet märkänä. Taitaa juodakin normaalia enemmän, joten pitänee viikolla tilata aika taas eläinlääkäriin. Diabetes nyt ensimmäisenä mieleen tulee, kun aina sisäsiisti alkaa yhtäkkiä sisälle pissailemaan ja petivaatteista päätellen pissa tulee myös nukkuessa.:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O-ou! Ny on blogikamu kipee. Kipankapin lääkärille vaivaa esittelemään, varmasti apu löytyy. Me tsempataan ja sympataan!

   Poista
 5. Nyt on kyll paha! Kurjaa se olis, jos pallukat ihan turhaan poistettais. Riittäiskö teitin äipällä pinna sitä 'vierihoitoa' kokeilemaan? Se ehkä kannattais vielä testata, jos vaikk paha piintyny tapa sittenkin unohtuis, kun heti homma keskeytettäis, kun takajalka alkaa nousta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettimartta: Kyllä tota vierihoitoa on yritettävä. Mulla on vaan nyt niin lentävä vaihe päällä, kun lennän päättömänä paikasta toiseen. Mut yritetään! Koiran parhaaks sitä omistaja tekee mitä tahansa. Ja todellakaan emme ole Myrskystä luopumassa tai mitään muutakaan semmoisia kauheuksia. Me rakastetaan Myrskyä, pissi sitten tai ei.

   Poista
 6. Tiukka paikka. Pikku Myrskyt olisivat kiva juttu. Mutta jos operaatio ei poista vaivaa...
  Tehovalvontaa vielä hetken aikaa jos vain jaksatte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettimartta: Kyllä tässä on pakko jaksaa, vaikka joku päivä mieli tuleekin apeaksi, kun pyyhit ja peset ja pyyhit ja peset ja mikään ei auta. Mut sitten muistaa kuinka mukava koira Myrsky on ja ihana tyyppi ja sitten sitä vaan pesee ja pyyhki jne. :D

   Poista
 7. Kissamamma äänestää pallienpoistoa. Nih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sun kanssas, Kissamamma, ja me ku luultiin, että sä oot ihan hurmiksessa meihin käyntis jälkeen. Pallien poisto! Pah! ;)

   Poista
 8. Meillä oli poikamäykyn kanssa muita ongelmia, ja pohdittiin silloin kanssa palluroiden poistoa, jolloin eläinlääkäri ehdotti antitestosteronipiikkiä, joka kuulemma voi antaa viitteitä siitä, miten leikkaus vaikuttaisi, vai vaikuttaisiko ollenkaan. Meillä käydään nyt keväisin pahimpaan juoksuaikaan hakemassa piikki, niin poika pystyy rauhoittumaan paremmin. Yhden piikin vaikutus kestää meillä noin kuukauden, ja jos vielä sen jälkeen on kevättä rinnassa, käydään hakemassa toinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettimartta: Ai, tommosesta en ole kuullukaan. Täytyy tiedustella ell:iltä, jos lähdettäisiin liikkeelle pistoksella. Ei olis tosiaan niin radikaalia. Kiitti ja Tuulisilta Pojilta muiskut!

   Poista
 9. Aika hankala ongelma. Jostain kumman syystä Myrskylle on ehdollistunut se, että kotikin on reviirinä merkattava. Ossi taas ei ole koskaan merkannut kotona. Ne ainoat merkkaukset, jotka se teki nuorempana olivat kyläpaikoissa joissa oli ollut muitakin uroskoiria.

  Luulen kyllä, että johdonmukainen siisteyskasvatus voisi vielä tuottaa tulosta, mutta tämähän vaatii sinulta ihan mielettömän paljon jaksamista. Kun se koiran hajuaisti on niin sata kertaa tarkempi kuin ihmisen, niin ei edes pelkkä kuuraaminen auta. Jos Myrsky merkkaa säännönmukaisesti samoihin paikkoihin, niin koeta tehdä se, jota jo itse ehdotit, että koira on koko ajan mukana ja kiellät sitä merkkaamasta, kun yrittää. Uroskoirallahan sitä merkkausainetta riittää, kun se oikeasti säännöstelee sitä pissimistäänkin lenkillä, jotta varmasti riittää mahdollisimman isolle alalle reviiriä. Olen muutaman kerran laskenut pitkällä lenkillä Ossin pissimiskerrat ja se on noin 30. Sitten ainakin Ossi on kuiva:) Lähes viimeistä tippaa myöten.

  Ihan hirveästi noita neuvoja ei ole antaa. Ainakaan itse en usko tuohon palkitsemiseen herkulla pissimiskohdassa. Ennemmin koettaisin peittää niiden paikkojen hajun (hajuvesi, sitten on sellainen spray joka on täysin tuoksuton, mutta poistaa hajut), kieltäminen juuri sillä hetkellä kun huomaa yrityksen. Itse voisin ottaa yhteyttä johonkin ongelmakoirakouluttajaan. Siis pakkohan se on myöntää, että teidän kannalta sisälle pissaaminen on ongelmallista. Voisit kysäistä tappijalkojen keskustelupalstalta, mitä ihmiset ovat kokeilleet. Tietynlainen säännöllisyys, ihankuin pikkuvauvoillakin:) tekee terää koirille, vaikka Ossikaan ei ole ihan varttitunnin tarkka:)

  Eikä se kulkusten poistokaan ole täysin varma, vaikka ELL antoi sen 90%. Siihen hitsi vieköön jää se 10%. Minä en ole oikein kummallakaan kannalla kulkusten suhteen. Plussia ja miinuksia on jotakuinkin yhtä paljon. Siveysvyö taas käyttöön ja vaippa vielä sinne. Mur,mur Myrsky. Terveisii M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettimartta: Kiitti, Marja-Leena, annoit monta ajatuksen aihetta. Ongelmakoirakouluttajaan voisin kyllä ottaa yhteyttä, hänellä olisi varmaan faktaa tämmösistä asioista.

   Meillä eletään säännöllistä elämää ja outoahan on se, että Tuisku ei tee merkkejään sisälle. Koirissa on siis eroja.

   Kaikki hajunpoistajat on kokeiltu kaupan aineista soodaan. Ei ne poista ongelmaa. Parketit on säleillä ja niissä on mustia kohtia. Seuraavaksi laiteaan muovimatot. Siveysvyö on päällä aina sisällä, ei tietysti yöllä, mutta silloin Myrsky ei mitään merkkailekaan, kun on teljettynä meidän kanssa makkarissa.

   Poista
 10. Heippa,

  en nyt muista, olenko koskaan tänne kommentoinut, mutta kiitos blogista, olen ollut lukija jo Pyry-papan aikoina.

  Meillä on kaksi poikamäykkyä, ja toisella oli toisenlaisia poikaongelmia, ja silloin pohdimme palluroiden poistoa. Meille eläinlääkäri ehdotti antitestosteronipiikkiä, joka saattaa antaa viitteitä siitä, miten leikkaus vaikuttaisi käytökseen, vai vaikuttaisiko ollenkaan... Eli jos piikki ei auttaisi, kyseessä saattaisi olla niin syvään juurtunut käytös, että pelkkä palluroiden poisto ei ratkaisisi ongelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antitestosteronipiikkiä kokeillaan, ilmanmuuta.

   Maaria, sinä oletkin sitten ollut mukana meidän porukoissa alusta saakka. Tosi mukavaa!

   Poista
 11. Meillä kokeiltiin aikoinaan Rymyn kanssa tuota piikkiä sen agressiivisuuteen Remua kohtaan. Piikillä ei ollut mitään vaikutusta, vaikka neljän piikin sarja käytiin säännöllisesti ottamassa. Eli pallitkin saivat jäädä, kun tuosta piikistä näki, onko apua vai ei. Teidänkin kannattaa ensin kokeilla piikillä, ettei turhaan mene kulkuset, jos niitä joskus vaikka tarvittaisiin.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky: Joo, toi hormoonipiikki kuulostaa pehmemmäältä vaihtoehdolta, niiku ekaks tai toivotaan, että kokonaan pääsen eroon ruiskuttelusta. Kulkuset, kulkuset... tostahan tuli Joulu mieleen. :)

   Poista
 12. Myrsky hei! Se kulkusten poisto on kuulemma aika pikkunen nipsaus. Multahan vietiin viime vuonna mahasta jotain ja se oli kuuleman mukaan vähän isompi nipsaus, mut en mä vaan mitään tuntenu. Niin että jos joudut leikkaukseen, älä pelkää. Mä tsemppaan sua kyllä, muru!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky: Meijän Pyry-pappalta kulkuset oli nipsastu pois, kun se oli käyny kierroksilla 24/7 ja oli ittekin ihan uupunu. Ei niitten poistosta oo haittaa, jos meinaan tarpeeseen poistetaan. Ei kai niitä kukaan huvikseen nipsauttele.

   Tyttökoirilla on aika rankkoja valeraskauksia. Käy voimille. Hyvin tosiaan selvisit leikkauksesta ja oot ihan Mansikka Tyttö.

   Poista
 13. Kävin niin tai näin, niin oot silti hieno Mies! Myrsky ♥

  VastaaPoista
 14. Käymälä vai ei käymälä? Siinäpä pulma...Minun ystävän koiralla oli sama ongelma ja housut ei meinannu pysyä paikallaan,joten siitä alko koulutus,että aina, ku pöksyjä nykitiin niin kielto. Niillä pöksyillä oli hyvä vaikutus. Toki ne on sellaset ettei vissiin pysy paikallaan muutenkaan, sellaistakin ongelmaa olen kuullut.

  Pallien poistoon voin kertoa kokemusta: Elmerillä ainaki pissaaminen muuttui vuoden aikana leikkauksesta siihen,että lorotteli kerralla kaiken. Nyt kun siitä on parisen vuotta aikaa niin kaikki pissat tulee kerralla ulos. Ei ole etes ulkona sitä merkkailua vaikka yrittäähän se koira, mutta ku kaikki pissat on pissattu niin eihän sieltä mitään tule.

  Tsemppiä! Toivottavasti teille sopiva ratkaisu löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettimartta: Kiitti tiedoista ja tsempeistä! Housumalliset eivät pysyneet jalassa ollenkaan ja tämä vyö olisi muuten hyvä, mutta liian kapea. Koko paikkakunnalta löytyi tasan 2 vyötä, ja molemmat ovat naftin kokoisia. Yritin tilata netistä, mutta kyseisestä putiikista ei ole tullut mitään kommenttia takaisin. Täytyy etsiä joku toinen myymälä.

   Vai kävi Elmerille niin, että kaikki muste tulee ulos kerralla. Leikattu Pyry-koiramme nosti nuorena jalkaa ja vanhana teki "tyttöpissejä".

   Poista
 15. Meidän äippä on pallienpoistoleikkauksen kannalla. Määkään en enää merkkaile lenkillä niin tiheään kuin ennen vaan Elmerin tavoin tulla kerralla kunnolla. Se helpottaa, kun ei tarvitse lenkkeillä rakko täynnä. Sisällä en oo kyllä merkkaillut koskaan, kun siitä olisi voinut tulla satikutia. Meidän äipällä ei oo maailman pisimmät hermot.

  t olli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky: Oi-oi, Ollikka minkä neuvon pukkasit. Palliton poika on kuin... kuin... palliton poika. :D

   Ihmeen hyvin meijän ihmisväki on kestäny mun ruikkimista, yli 2 vuotta. Vaikka täytyy todeta, että kaikkensa ovat yrittäneet, että lopettasin. Lahjonnasta uhkailuun ja kaikki siltä väliltä. Mä oon Jääräpää.

   Poista
 16. Kokemusta on yhden koiran pallukoiden poistosta ja koin sen kyllä hyväksi jo pelkästään siitä syystä, että meidän toinen uroskoiramme alkoi kohtelemaan sitä pallitonta kuin tyttökoiraa eli minkäänlaisia riitoja ei enää tullut. Koiramaailmassahan tytöillä on sananvalta. Eli teidän tapauksessanne ei ainakaan enää tulisi nokkapokkatilanteita Myrskyn ja Tuiskun kesken. Kyllä merkkaustarvekin yleensä vähenee, mutta ei heti, vaan vähitellen hormoonitason laskiessa. Kotona vaan kaikki pissipaikat on tehtävä hajuttomiksi, että eivät houkuttele hajullaan, koiran nenä kun on niin tarkka. Lykkyä tykö, mitä sitten päätättekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettimartta: Hyvä tietää! Tuiskun palleroita ei sitten tarvitsis poistaa, jos päädytän Myrskyn sterilointiin. Vielä ei olla tehty päätöksiä. Voitas myös kokeilla sitä hormoonipiikkiä ensin, odottelen ell:in vastausta aiheesta.

   Hajujen poisto on mielestäni lähes mahdotonta. Olen kokeillut kaikkea ja silti hajua on, ainakin koiran herkään nenään. Puu ei hevillä hajuista luovu, valitettavasti.

   Poista
 17. Sympatiseeraan kovasti tätä teidän ongelmaa. Meillähän on sikäli sama tilanne, että kotona asustaa kaksi leikkaamatonta mäyräkoiraurosta, joten lähestyn tätä ongelmaa nyt puhtaasti siltä kantilta miten itse tilanteen kokisin, näkisin ja miten toimisin. Toivottavasti mun viiden sentin (heh) ajatuksista olisi jotakin apua, koska voin kuvitella miten uuvuttavaa ja kamala tuo tilanne on!

  Meillä ei kumpikaan merkkaa kotona, se täytyy ensiksi todeta, että sen suhteen en ole tässä kommentissa ihan samalla viivalla teidän tilanteen kanssa. Aslan on merkannut kerran ellin odotusaulassa ja kerran maatilamajoituksessa ollessamme kun samassa paikassa oli yöpynyt aikaisemmin sen miljoona koiraa. Ihan satavarmasti merkkasi jonkin nartun pissan päälle, koska Alphonse kävi piehtaroimassa vähän myöhemmin samassa paikassa, ja ei kyllä urospissaa hinkkaisi itseensä ;) Eli siis tilanne on sikälikin erilainen, että kyseessä oli Aslanilta puhtaasi hormonaalinen toiminto.

  Alphonse on kerran teininä merkannut sisälle: seuraksena alfakaato eli koiran selätys. Ihan selkeästi uhmaa se oli, katseli silmiin nokka pystyssä ja lorotteli menemään. Tämä ei siis ollut mitään salapissaa vaan ihan haaste ihmiselle. Ei ole toistunut koskaan sen jälkeen.

  Tuo merkkaamisongelma on vähän kaksipiippuinen kun kotona asuu enemmän kuin yksi koiraa. Erityisen hankalaksi sen tekee kommentoida näin ulkopuolisena (ja asiaan kouluttautumattomana sen kummemmin) kun ei näe miten dynamiikka toimii koirien välillä ja milloin merkkaaminen tapahtuu ja missä erityisesti? Sillähän on merkitystä merkkaako koira esim. siellä missä ihmiset nukkuvat, missä itse nukkuu, missä ruokaillaan jne. jne. Missä tilanteissa siis teillä Myrsky merkkaa? Onko ongelma ollut olemassa yhtä kauan kuin Tuisku on ollut teillä vai alkoiko jo aikaisemmin? Kiipeääkö Tuisku koskaan nylkyttämään Myrskyä, entä päinvastoin? Monestihan merkkaava koira on epävarma paikastaan laumassa, erityisesti jos laumassa on toinenkin uros. Ja haastaja kiipeää mielellään selkään osoittaakseen vaihtuvaa hierarkiajärjestystä. Meillä Aslan hyppää välillä Alphonsen selkään, mutta Alphonse ei välttämättä kiinnitä mitään huomiota siihen, eli ei ota Aslanin touhuja tosissaan, koska tietää, että on se, joka kaapin paikan sitten loppupeleissä aina määrää. Muita uroksia ei sitten todellakaan päästä selkänsä lähellekään. Jos Aslan olisi selkeästi dominoivampi, olisin taipuvainen korostamaan sen asemaa, koska muuten saattaisi lopputuloksena olla merkkailu, jos alistuvampaa yritettäisiin väkisin nostaa laumanjohtajaksi. Mutta nämä jutut voivat olla hankalia toteuttaa ja kaikki riippuu täysin laumadynamiikasta.

  Ongelma kastraatiossa lauman sisällä on se, että jos kumpaakin ei leikata, saattaa olla, että palliton alistaa sitten pallillista. Päinvastoinkin on käynyt tuttavapiirissä. Tämä olisi mun mielestä sellainen juttu, mitä itse miettisin tarkasti ennen kuin tekisin leikkauspäätöstä. Veikkaan että esim. meillä ei toimisi leikattu-leikkaamaton-yhdistelmä ollenkaan, liian vahvat luonteet ovat kumpaisellakin.

  Meillä suositaan vetoleikkejä ja kuten Mai tuossa jo asiasta mainitsikin, oppaat eivät välttämättä sitä suosittele, mutta omasta mielestäni niitä on ollut hyvä harrastaa ja säädellä sen mukaan, mikä on koiran luonne. Alphonse kun oli uhmaikäinen, niin se ei saanut voittaa vetoleikkeissä ihmistä, koska alistumista ja nöyryyttä oli pakko opettaa. Nykyään on aivan sama voittaako koira vai ihminen, kun kumpikin tietää kyllä varsin hyvin mikä on paikkansa laumassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettimartta: Kiitos, Maria, seikkaperäisestä kannanotostasi. Myrsky on merkkailut aina, siis ennen Tuiskua jo. Se ei oppinut koskaan oikein sisäsiistiksi, kakkasi ja pissasi sisälle, vaikka just tultiin lenkiltä.

   Meillä mielestäni aktivoidaan ja lenkitetään koiria ihan hyvin. Minä tosin en ole kummoinenkaan kouluttaja, vaan lällykkä. Olen kuitenkin Myrskyn saanut oppimaan perusopit eli istu, odota, maate yms. Ruokaa se saa, kun ensin istuu ja katsoo silmiin. Tuisku samoin. Myrsky on älykäs. Harmittaa kun en osaa/viitsi sitä kouluttaa enemmän, mutta kaikkeen ei vaan aika ja taho riitä.

   Pojat kiipeävät toistensa selkään. Myrsky on kuitenkin voitolla, kun aloimme pönkittää sen asemaa johtajana. Tuisku meinasi kaapata vallan ja oli melko röyhkeä Myrskylle.

   En nyt ryntää kastraation suinpäin, vaan yritän urosvyöllä, ollut muuten jo pari viikkoa. Tänään ollaan oltu sisäkuivia. Hih. Meillä ei ole vetoleikkejä. Pojat eivät ole koskaan piitanneet vetoköysistä, vaikka niitä on tarjottu.

   Poista
  2. Silloin kun oma urokseni kastroitiin, otin selvää sen vaikutuksista, kun on kaksi urosta perheessä. Kävin parilla eläinlääkäriasemalla, kysyin koiraterapeutilta ja hänkin kyseli vielä muualta. Vastaus ns. asiantuntijapiireistä oli, että jos molemmat kastroidaan, niin ovat sitten tavallaan molemmat toistensa mielestä tyttöjä ja omasta mielestään edelleenkin tietenkin poikia eli yhteenotot ovat mahdollisa, kun ovat ns. samalla viivalla, niinkuin nartut keskenään tai urokset. Suositeltiin, että vain toinen kastroidaan ja meidän tapauksessamme se oli se koirista nuorempi, kyseessähän oli ykköskoiran paikka eli riita siitä. Siis ongelma oli eri kuin teillä. Kerroinpa silti, koska teilläkin on kaksi urosta.

   Poista
  3. Nettimartta: Kaikki tieto on hyväksi, joten kiitos HooPee. Sulla Vilin kautta tulikin runsaasti tietoa allergioista ja muutenkin perehdyit koiran hoitoihin.

   Meillä oli eilen ENSIMMÄINEN kuiva päivä sisällä. Jihuu! Alkavatko urospöksyt sitten tuottamaan tulosta? Tästä jatketaan.

   Poista
 18. Sinä se Myrsky aika poika olet merkkailemaan. Koetahan hillitä noita halujasi niin saat pitää pallisi. Kyllähän ne kuitenkin on joka pojalle melko tärkeät. Muakin välillä isäntä uhkailee, että ellen ole kiltti koirapoika ja lakkaa nuohoamasta tyttöpissoissa, viedään minut myös leikkaukseen. Mutta ei se uskalla, kun sitten mä en enää varmasti kävisi metsällä sen kanssa. Olisin vain sohvaperuna äipän vieressä. Minussa on selvästi mäyrisgeenejä. Tykkään myös tehdä noita petipaikkoja itselleni (äipän peti on ihana myllätä) ja olla peiton alla. Sylikoiraksi minä poika en rupea. Minua saa palluttaa, mutta minun ehdoillani. Terkkuja Eka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky: Eilen oli ensimmäinen päivä ku en lorotellut sisälle. Herrasmiehen Huivi alkaa vissiin tehoomaan.

   Joo, piä sä Eka kulkuses ja kulje mettällä. Sulle on rakennettu aita. Se on tosi hiano homma, niin pääset jolkotteleen kotonakin irti.

   Vai on sussa, Eka, mäyrisgeenejä! Ihan huippua.

   Poista
 19. Moi,

  tulenpa vielä uudestaan kommentoimaan "vanhaan" aiheeseen. Meillä on siis kaksi poikamäykkyä, joista vanhempi (3-v.) päädyttiin lopulta kastroimaan jatkuvien eturauhastulehdusten ja niistä seuranneiden antibiootti- ja kipulääkekierteiden takia. Mitään ongelmaa käytöksen kanssa ei ollut, poika on ollut sisäsiisti viisikuukautisesta asti, ja luonteeltaan maailman lempein.

  Mielestäni Lurun pissaamiskäytös leikkauksen jälkeen keväällä oli sama kuin tyttökoirilla, eli pissapaikkaa etsittiin pitkään, ja kaikki tehtiin sitten kerralla. Kuukausien kuluessa olen kuitenkin huomannut Lurun palanneen "vanhoihin tapoihinsa", eli se merkkailee ulkona siinä kuin kastroimaton "pikkuveljensäkin".

  Tiedän, että tämä ei auta teitä päätöksenteossa yhtään, mutta kerroinpa nyt kuitenkin :) En ole asiantuntija, en tiedä miten ikä, opitut käytösmallit yms. voivat asioihin vaikuttaa, ja varmasti nämä asiat ovat yksilöllisiä. En halua vaikuttaa negatiiviselta, itse en ole katunut kastraatiota hetkeäkään, koska näen, miten paljon onnellisempi koirani on ilman kipujaan. Eläinlääkärini kuitenkin sanoi silloin, kun eturauhasta hoidettiin, että melkein kaikilta tutkituilta aikuisilta leikkaamattomilta koirilta löytyy virtsanäyteestä tulehduksen merkkejä (verta tai kiteitä tjsp?).

  Nuoremmalla koirallani ei toistaiseksi ole ollut fyysisiä ongelmia eturauhasensa kanssa, ja sen käyttö jalostukseen on suuri kysymysmerkki, koska sillä olisi ulkonäkönsä ja sukupuunsa perusteella paljon annettavaa (vanhemmat ulkomaan tuonteja), mutta annetaan sen nyt kasvaa vielä muutaman vuoden, ennen kuin tehdään johtopäätöksiä. Nuorempi on siis kuitenkin se, joka keväällä sai hormonipiikejä naapurin juoksevien narttujen aiheuttamien käytöshäröjen vuoksi. Kuitenkin olen päättänyt, että jos pienintäkään vaivaa eturauhasen kanssa tulee, olen valmis tilanteen vaatiessa kastroimaan sen, koska olen nähnyt paljon positiivisia vaikutuksia vanhemmassa koirassani. Luru on kastroinnin jälkeen lihonut, ja sen karva (punariista karkkari) meni niin mahdottomaksi, että se nykyään nyppimisen sijaan ajellaan, mutta ihan sama, sillä ei enää ole kipuja, tuntuu kuin se olisi nuortunut kymmenen vuotta.

  Toivottavasti tilanne teillä rauhoittuu, ja pääsette päätökseen jatkon suhteen.

  Ystävällisin terveisin,
  Maaria, Mökö ja Luru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettimartta: Mä olen mielissäni, kun sinä ja muut jaatte kokemuskianne koirista. Olen tällä hetkellä taipuvainen kastroimaan molemmat koirat. Tätä on suositellut 3 eläinlääkäriä. Ei todennäköisesti poista sisälle pissimistä, koska on tapa, mutta voi sitä vähentää. Herrasmiehen Huivia käytetään edelleen, muuten on lammikoita joka paikassa.

   Ell:it suosittelivat kulkusten poistoa eturauhasvaivojen vuoksi. Molemmilta yhtä aikaa. Olisivat sitten toisillensa saman oloisia ja tuoksuisia. Jalostukseen emme käytä kumpaakaan koiraa.

   Terkkuja ja reipasta menoa teille kaikille meiltä kaikilta!

   Poista

Kiitti kommentista, kamu!